Politiek nieuws op het web

Zoeken


Eicel invriezen niet voor oude vrouwtjes?

Gepost op Thursday, 16 July 2009 om 3:15 door in Uncategorized | No Comments »

eicelHet AMC wil single vrouwen ook de mogelijkheid geven hun eicellen in te laten vriezen. Tot hun vijftigste levensjaar kunnen zij dan alsnog kinderen krijgen. Het CDA noemt dit ‘onwenselijke wensgeneeskunde’ en van de overige politieke partijen steunt alleen D’66 het ziekenhuis. Het invriezen van eicellen is allesbehalve een ‘eitje’. Sterker nog: het is een relatief nieuwe en zware medische ingreep. Voorstanders zien geen redenen om deze nieuwe techniek aan alleenstaande vrouwen met een kinderwens te onthouden. De techniek is beschikbaar: dus zou voor iedere vrouw een optie moeten zijn. Weliswaar niet medisch noodzakelijk, maar geldt dat niet voor talloze medische behandelingen?

Religieuze bezwaren

Vanuit de christelijke hoek komt het argument dat het invriezen tegennatuurlijk is. Uiteraard is het invriezen van eicellen tegennatuurlijk. IVF, plastische chirurgie en hormoonbehandeling van transseksuelen, is ook ‘tegennatuurlijk’. En een harttransplantatie? Is dát eigenlijk wel natuurlijk? De beantwoording van die vraag levert een morele discussie op. Waar trekken we de grens? Vaccinatie is voor sommige bewoners van de Bible Belt nog steeds een brug te verder. Tien jaar geleden rustte er nog een groot taboe op plastische chirurgie. De wetenschap schrijdt voort en de publieke opinie hobbelt daar achteraan. Wat we vandaag ethisch onverantwoord vinden, is morgen een standaard ingreep. Het CDA plaatst zich buiten de realiteit en meent: ‘De gezondheidszorg is ervoor om fouten in de natuur te herstellen, niet om het tegennatuurlijke te bewerkstelligen.’ Onzin natuurlijk. De gezondheidszorg is er óók, sinds jaar en dag, voor het oplossen van psychische problemen.

Ethische bezwaren

Naast het religieuze argument zijn er voor de hand liggende ethische bezwaren. Niet alleen moeders hebben verlangens en wensen, (ongeboren) kinderen hebben ook rechten. Kun je het een kind aandoen, dat het een ‘oude’ moeder krijgt, van ongeveer 45 jaar? Ik denk van wel. Om te beginnen hebben gezonde moeders van die leeftijd een hoge levensverwachting. Ze gaan nog ongeveer veertig jaar mee, net zolang als veertigjarige vaders. Daarbij komt: als vaders op hun 40ste of 50ste aan hun eerste, tweede of derde leg beginnen, hoor je daar niemand over. De natuur is oneerlijk verdeeld, maar hoe natuurlijk is het dat een man van 60 nog kinderen krijgt? Ik ben ervan overtuigd dat seksediscriminatie een reden is om van vrouwen te eisen dat ze op jonge leeftijd op natuurlijke wijze moeder moeten worden. De vader wordt door velen nog steeds alleen als kostwinner gezien en dat kan ook blijkbaar ook na zijn overlijden. Middels een erfenis. Voor vrouwen gaat die vlieger niet op. Zij moeten opvoeden en dát kan alleen in levenden lijve.

Experimentele fase

Behalve het religieuze en het ethische argument zijn er medici met bezwaren. Zo vindt hoogleraar gynaecologie Braat: ‘Het invriezen van rijpe eicellen is nog steeds experimenteel. Er is weinig bekend over de gevolgen hiervan voor de kinderen die daaruit geboren worden.’ Andere medici zien geen bezwaren. Als medicus een mening vormen over de mogelijke gevaren van deze nieuwe methode is lastig. Voor leken, zoals columnisten en politici, is het absoluut onmogelijk. Hard bewijs kan niemand leveren. Tot nu toe is er namelijk slechts één vrouw in Engeland die met haar ingevroren eicellen probeert zwanger te worden. Voordat politici over elkaar buitelen met meningen, is het niet onverstandig dat over een mogelijk risico, meer duidelijkheid over komt.

Alleen het laatste tegenargument valt lastig te weerleggen. Om een medisch risico in te schatten is op korte termijn meer onderzoek nodig. Wat is het risico voor de kinderen? Afhankelijk van de uitkomst van dát onderzoek moet een beslissing worden genomen. En tot die tijd? Ik zou zeggen: ‘Invriezen, maar nog even niet ontdooien’

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/07/16/eicel-invrie…

Tags: ,
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl