Politiek nieuws op het web

Zoeken


PvdA stelt vragen over ‘kinderhealings’

Gepost op Friday, 12 June 2009 om 8:00 door in Uncategorized | No Comments »

jeugd1Naar aanleiding van de vrijspraak van Jomanda in de zaak Millecam, maakte de AVRO vanmiddag in het Radio 1-programma De Praktijk een reportage over de omstreden ‘priester’ Jan Zijlstra. Al eerder deden Netwerk en de Volkskrant verslag van de illustere knecht van God. Niet alleen terminaal zieke volwassen patiënten hopen op een wonder. Ook kinderen worden volgens Zijlstra onder andere voor ADHD door de kerkelijke gemeente ‘Levensstroom’ geholpen. PvdA-kamerlid Khadija Arib beluisterde vandaag eveneens de reportage in het radioprogramma en was niet erg gecharmeerd van de healingpraktijken voor kinderen.

Mevrouw Arib zegde toe kamervragen te stellen, volgende week. Het klinkt veelbelovend, maar het lijkt me ook een onmogelijke taak. Waar ligt nu de grens van ‘healen’ bij kinderen? Als we de kerk van Levensstroom ondersteboven keren, moeten we misschien ook onze oren te luisteren leggen bij minder mediagenieke kerkgemeentes in schimmige buurten of personen die in marges opereren.

Moet een kind te allen tijden ‘reguliere’ medische zorg krijgen bij ‘lichte’ psychische of vage lichamelijke klachten? Of mogen mensen zelf weten of zij hun kroost willen laten healen met het tikken op een klankschaal, het aanroepen van de Heer of toch gewoon een patatje saté en een voorstelling van Studio 100?

In december 2008 stelde Minister Klink van Volksgezondheid nog in het geval van de ‘HIV-healings’ in Amsterdam Zuidoost dat de inspectie niet de bevoegdheden heeft om niet-reguliere zorg aan te pakken. Maar vorige maand gaf de Inspectie toch aan te onderzoeken of de uitvoerders van die healings patiënten weghouden van de reguliere zorg. Als daar het zwaartepunt van Aribs bezwaren ligt bij de kerk van Jan Zijlstra, komt ze in een lastig parket. Want Zijlstra zegt dat zijn kerkgangers gewoon naar een arts gaan. Hij geeft zich evenmin uit voor gebedsgenezer. Het enige dat Zijlstra doet is een knecht van God zijn, aldus de priester zelf. Het werk van Jomanda noemt hij desgevraagd ‘werk van de duivel’.

Rest ons tot de kamervragen van mevrouw Arib te kijken naar de jeugdvoorstelling van Levensstroom, waarin de geneugten en gevaren des levens liederlijk door tieners in een pantomimevoorstelling wordt uitgebeeld. Juist.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/06/12/pvda-stelt-v…

Tags: ,
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl