Politiek nieuws op het web

Zoeken


Opinieonderzoek ‘21minuten’ bevestigt noodzaak Europese superstaat

Gepost op Friday, 29 May 2009 om 4:10 door in Uncategorized | No Comments »

arno2In aanloop naar de Europese Verkiezingen van 4 juni hebben de kandidaten van alle partijen hier de mogelijkheid om hun standpunten te verduidelijken, mits ze deelnemen aan de discussie die daar op volgt. Vandaag is het woord aan Arno Uijlenhoet, lijstrekker Newropeans in Nederland, de eerste pan-Europese politieke partij.

Een meerderheid van de Nederlanders wil niet dat de EU meer macht krijgt, zo bleek uit het opinieonderzoek ‘21minuten’ (download hier de tussenrapportage PDF). Wie zich echter realiseert dat de feitelijke macht in Europa bij de lidstaten ligt, verzameld in de Europese raad van staatshoofden en regeringsleiders, moet paradoxaal genoeg concluderen dat er vooral verzet bestaat tegen de manier waarop zij Europa besturen: Achter gesloten deuren, zonder tussenkomst van de burgers, resulterend in besluiten waarin die burgers zich niet herkennen.

De feiten spreken voor zich: Het zijn onze staatshoofden en regeringsleiders geweest die precies over die zaken hebben besloten waartegen de burgers in Nederland ageren: de invoering van het Verdrag van Lissabon, de toetreding van nieuwe lidstaten en de totstandkoming van de Lissabon agenda waarvan het zo omstreden element van vrij verkeer van EU-werknemers onderdeel uitmaakt.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid van de Nederlanders best intensiever willen samenwerken op het gebied van economie, milieu en buitenlandsbeleid. Een ruime meerderheid wil dat Europa een sterke positie inneemt ten opzichte van de VS en opkomende landen als China en India. Wie dat wil ontkomt niet aan een supranationaal Europa.

Kortom, wat Newropeans betreft hebben Nederlanders behoefte aan een systeemverandering: Weg van het informele, oncontroleerbare, supranationale onderhandelen in de Raad, naar heldere, democratisch controleerbare besluitvorming waarin het Europees Parlement een serieuze rol vervult. Om die reden pleit Newropeans voor:

– Het recht op initiatief voor het Europees Parlement,
– Een Europese Commissie die als een regering verantwoording aflegt aan het Europees Parlement
– Trans-Europese referenda over uitbreidingen en nieuwe verdragen.

Alleen wanneer de burgers weer grip op Europa krijgen, kunnen zij er zich beter mee identificeren en zal het vertrouwen in de Europese Unie groeien. Omdat nationale partijen Europa dit vertrouwen niet kunnen geven, gebonden als zij zijn aan hun nationale machtsbasis, is het van eminent belang dat een Europese politieke partij als Newropeans een plaats krijgt in het Europees Parlement. Van binnenuit kunnen zij dan werken aan de zo noodzakelijke, positieve doorbraak in Europa.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/05/29/21minuten-be…

Tags:
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl