Politiek nieuws op het web

Zoeken


Libanon Calling

Gepost op Tuesday, 5 May 2009 om 11:00 door in Uncategorized | No Comments »

lebanoncallingDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was op 26 april jl. op bezoek bij de Libanese president Michel Suleiman. Op 7 juni zijn er verkiezingen in het land. De partijen zetten van alles in, bleek ook uit deze post van Carlos. Momenteel wordt een regering gevormd door zowel (Maronitisch) Christenen als Moslims, maar er bestaat een kans dat de Hezbollah de grootste partij wordt. Welke gevolgen zal dit kunnen hebben voor de, jawel, vrijheid van meningsuiting?

In Libanon zijn bepaalde kunstuitingen verboden. Niet alleen het oeuvre van Jane Fonda (!) wordt verbannen door de zogenaamde veiligheidsdienst Sûreté General. (Fonda zou in 1982 in Israël hebben gelobbyd om stemmen te werven voor haar toenmalige man en senaatskandidaat Tom Hayden). Ook boeken van (joodse) schrijvers als Philip Roth, Saul Bellow en Isaac Bashevis Singer schijn je in Libanon niet te vinden. Althans, dat beweert William Marling in The Wall Street Journal, die het daarom extra betreurt dat Beiroet tot UNESCO’s 2009 World Book Capital City is benoemd.

Er is geen officiële ‘zwarte’ lijst van deze Sûreté General. En dat censureren heeft niet alleen met Israël te maken, kan regisseur Marc Abi Rached beamen. Op 16 februari kreeg de Libanese regisseur te horen dat hij zijn film ‘Help’ niet mocht vertonen. Officieel heeft hij nooit de ware toedracht van het verbod mogen vernemen. Maar in de film komen taboes als prostitutie, dakloosheid en drugs aan bod. “We hebben nooit een statement ontvangen van de autoriteiten. Niets,” zegt Abi Rached.

Toch doet de creatieve sector haar uiterste best. Op de zwarte markt is elke film te verkrijgen. En de jeugd zit bepaald niet strikt 24 uur per dag met de neus naar Mekka. Zelfs dj’s uit Berlijn brengen een bezoek aan Beiroet in nachtclub Basement. Acts als Sigur Ros en Cosmo Vitelli zijn vriendjes op MySpace. De slogan “It’s Safer Underground” heeft een dubbele betekenis, zeker met de luchtaanvallen van Israël vers in het achterhoofd. Andrew Lee Butters schreef twee jaar geleden een artikel in Time over het ‘hippe’ Beiroet.

Leuke bijkomstigheid dat op 2 mei jl. de oudedagvoorziening van Andrew Eldritch – en stokpaardje van ondergetekende – The Sisters of Mercy speelde in het prestigieuze Forum de Beyrouth (die haar website sinds 2006 niet update). De song Doctor Jeep met de regels ‘Here come the golden oldies / here come the Hizbollah’ werd trouwens overgeslagen. Twee dagen later stond de band in Israël.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/05/05/libanon-call…

Tags:
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl