Politiek nieuws op het web

Zoeken


Calimero’s cordon

Gepost op Wednesday, 13 May 2009 om 3:30 door in Uncategorized | No Comments »

calimeroTjonge, een aantal linkse partijen verklaart vooraf niet met de PVV te zullen regeren en iedereen valt over ze heen. “Niets geleerd van Fortuyn”, “je mag geen democratische partijen uitsluiten”, en natuurlijk Wilders zelf, die met graagte spreekt van een cordon sanitaire. Dat laatste is volslagen onzin, want dan is er sprake van doodzwijgen en het uit de weg gaan van het debat.

Dat debat komt er weliswaar niet van, maar dat ligt aan de PVV zelf. Wilders loopt zelf met zijn gevolg weg uit het kamerdebat over de crisismaatregelen, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Barry Madlener verschijnt nergens in een debat met andere lijsttrekkers en ook de andere PVV’ers roepen wat scheve vergelijkingen op het katheder en hollen liefst al de Kamer uit vóórdat er vragen gesteld kunnen worden. Wie legt dat cordon sanitaire nou eigenlijk aan?

Ook om een andere reden is het onzinnig van Wilders om te klagen over deze duidelijke keuzes ter linkerzijde. Hij gebruikt “links” voordurend als een soort scheldwoord en komt, waar het over linkse partijen gaat, niet verder dan het spuien van verroeste clichés. Natuurlijk, hij blijft roepen dat hij met iedereen wil regeren, maar hoe zou zijn achterban erop reageren als hij met GroenLinks zou gaan regeren? Precies, die zou dat niet pikken. Kortom, Wilders schiet onmiddellijk in Calimerostand, maar wat links feitelijk zegt is niets anders dan wat Wilders continu in verkapte termen laat horen: een kabinet met Wilders en linkse partijen is geen optie.

Ook de vergelijking met Fortuyn gaat behoorlijk mank. Die had standpunten die rechts van de VVD lagen, maar ook standpunten die je eerder bij links zou verwachten. Bovendien focuste hij zich niet op de islam, maar op de problemen bij integratie. Hij had standpunten waar met wat water in de wijn van beide zijden nog overeenstemming te bereiken was, maar Wilders heeft zijn islamstandpunt zo hard neergezet dat hij daar weinig op kan inleveren. De verdere standpunten stellen nog steeds weinig voor en komen vrijwel altijd met een omweg weer bij de islam terecht.

Dat Wilders zich meteen als slachtoffer neerzet is logisch, daar is zijn beweging op gebaseerd. Maar feitelijk schept Wilders zelf een cordon sanitaire door geen debat aan te gaan, door partijen en standpunten voortdurend als “knettergek” en “abject” neer te zetten. Dat hij vervolgens begint te piepen dat er niemand met hem wil spelen is vanuit zijn strategie slim, maar alle journalisten en deskundologen die daar intrappen moeten een ander vak gaan zoeken.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/05/13/calimeros-co…

Tags: , ,
Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl