Politiek nieuws op het web

Zoeken


Mogen wij de crisis afwentelen op ontwikkelingslanden?

Gepost op Sunday, 15 February 2009 om 7:30 door in Uncategorized | No Comments »

Onder andere VVD’er Mark Rutte pleit momenteel voor flinke verlaging van de ontwikkelingshulp. Deze verlaging moeten de maatregelen om het financieel economische stelsel in Nederland overeind te houden mede te financieren. Zo wil hij de overdrachtsbelasting tijdelijk verlagen van 6 naar 3 procent en meer van dat soort maatregelen.

Ontwikkelingshulp vind ik persoonlijk een lastig onderwerp. Ik weet niet zo goed of ik voor of tegen ondersteuning van andere landen via directe financiering of NGO’s ben. Enerzijds zit ik met een moreel issue waarbij ik een dergelijke ondersteuning van harte ondersteun, anderzijds heb ik het idee dat deze methodiek in essentie niet deugt en uiteindelijk alleen maar leidt tot meer corruptie, meer ongelijkheid en uiteindelijk dus meer ellende. Recentelijk ben ik zijdeling betrokken geweest bij een automatiseringsproject voor de overheid van een Afrikaans land in opbouw, overigens geen project waarbij geen Nederlands ontwikkelingsgeld is betrokken. Kijkend naar dit project en de manier waarop de focus niet ligt op kennisopbouw bij het lokale personeel, maar op simpelweg hardware en software in westerse landen aanschaffen en in essentie gewoon over de muur gooien naar een organisatie die daar niet voor geëquipeerd is, is stuitend. Hoezo ontwikkelingshulp? Is dit niet de zoveelste goedbedoelde tractor die het eventjes doet, maar die bij gebrek aan onderhoud en expertise binnen de kortste keren staat te verstoffen en verroesten? Welke machten spelen bij dit soort beslissingen een rol? En hoezo kent dit soort hulp een links imago? Het zijn ook hier uiteindelijk toch weer gewoon de grote westerse ondernemingen die als enige winst halen uit instandhouding van een dergelijke situatie.

Ik geloof best in de mogelijkheden van ontwikkelingshulp wanneer het gaat over kennisopbouw en het wegnemen van barrières voor eerlijke handel in die landen of regio’s waar corruptie of politieke willekeurigheid grotendeels zijn uitgebannen. Hulp dus die gebaseerd is op scholing en het ontwikkelen van eigen initiatief. Hulp die alleen daar geboden wordt waar regimes niet een groot deel van het geld in eigen zak steken en waar smeergeld geen noodzaak is om meters te maken. Ontwikkelingshulp dus die op dit moment misschien maar in een zeer klein aantal landen ter wereld kan worden toegepast.

Terug naar Rutte en zijn pleidooien voor vermindering. Kijkend naar zijn stelling dat ontwikkelingshulp objectief op effectiviteit moet worden beoordeeld kan ik het alleen maar van harte met hem eens zijn. Geen hulp is beter dan slechte hulp! Kijkend naar vermindering als onderdeel van een financieel-economisch plan ter bevordering van de Nederlandse overheidsfinanciën ben ik het niet per definitie met hem eens. Ja economisch gaan we moeilijkere tijden tegemoet. Ik vind het echter moreel verwerpelijk deze moeilijkere tijden meteen te koppelen aan hetgeen we voor anderen kunnen doen. Die plaatsen waar we aantoonbaar effectief verbetering de levensomstandigheden van de armsten op deze aardbol kunnen verbeteren dienen niet extra getroffen worden door het feit dat ons financieringstekort met 0.01% kan worden vermindert.

Dus in plaats van Rutte pleit ik voor het in stand houden van de budgetten van ontwikkelingssamenwerking. Echter wel budgetten die aantoonbaar zinvol en effectief besteed worden. Budgetten ook die niet per definitie ‘op’ moeten omdat het jaar bijna om is. Budgetten waarover achteraf rekenschap en verantwoording moet worden afgelegd. Budgetten die alleen daar besteed worden waar alleen de daadwerkelijke bevolking ervan profiteert en niet een toplaagje mee-eet. Budgetten tenslotte die besteed worden aan het verzelfstandigen van regio’s en landen zodat op termijn mensen in die landen zelf via eerlijke arbeid en handel in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/02/15/mogen-wij-de…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl