Politiek nieuws op het web

Zoeken


Wat wordt de prijs van een Irak onderzoek?

Gepost op Wednesday, 28 January 2009 om 10:51 door in Uncategorized | No Comments »

Dit is een gastbijdrage van Bragg.

De positie van Balkenende en het CDA over het Irak onderzoek begint onhoudbaar te worden. De roep uit eigen kring wordt steeds luider (o.a. Lubbers, Van den Broek, Bot) en de CDA argumentatie (“er is niets om te onderzoeken”) door allerlei nieuwe feiten steeds zwakker. Als binnenkort de VVD door de bocht gaat, blijft alleen Geert Wilders over als een overtuigde tegenstander van een parlementaire enquête. Dan zal het CDA de handdoek wel in de ring moeten gooien, omdat de schade anders te groot wordt.

Hoe zo’n onderzoek eruit gaat zien is natuurlijk de vraag. Komt er inderdaad een parlementaire enquête met alle openbare verhoren van dien, of wordt bijvoorbeeld het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) gevraagd om in de materie te duiken. Dat laatste zal in ieder geval tijdwinst voor het CDA opleveren, maar is niet zonder risico gezien de gevolgen van het NIOD onderzoek naar Srebrenica. Ze deden er dan wel zeven jaar over, maar Paars 2 moest alsnog het loodje leggen. De rest is geschiedenis…

De PvdA zal garen spinnen bij een Irak onderzoek. Tot een paar weken geleden waren het vooral Wouter Bos en zijn PvdA die schade opliepen van de opportunistische keuze om te gaan regeren met de Irak kwestie diep in het politieke vriesvak. Eerste Kamerlid Klaas de Vries hield het vuurtje namens de PvdA echter brandende en zal met de eer gaan strijken als het er dan toch van komt. Het CDA zal hier niet blij mee zijn en aan de PvdA een prijs vragen. Het is interessant om te speculeren over de contouren van zo’n mogelijke deal.

Als de voortekenen niet bedriegen zou het CDA wel eens kunnen eisen dat er toch een nieuwe Afghanistan missie moet komen. Zo zou Wouter Bos namelijk het ene draaipunt (Irak) inruilen voor een nieuwe (Uruzgan) en daarmee is de politieke winst voor de PvdA geneutraliseerd. Sowieso zal het voor Bos en consorten lastig zijn om een oproep van hun held Barack Obama te weerstaan. Hoe gaat Bos reageren als dit telefoontje komt: “Wouter, you did a hell of a job in the Financial crisis and now I need you in Uruzgan…” De PvdA was in ieder geval verdacht stil rond de Van Middelkoop rel. Eigenlijk was het CDA nog stelliger dan de PvdA in het publiekelijk afwijzen van een nieuwe Uruzgan missie. In PvdA kring kwam het goed uit dat een blunderende Minister van Defensie het vuur naar zich toetrok. Intern is de PvdA top verdeeld over deze kwestie.

Door aan de kiezer te beloven dat 2010 echt het eindpunt van de Nederlandse missie in Uruzgan is, heeft de PvdA een enorm risico genomen. Voor Wouter Bos komt het straks wellicht aan op een keuze tussen loyaliteit aan Obama of het risico van enorme politieke schade als gevolg van een draai inzake Afghanistan. Het CDA zal er alles aan doen om de politieke schade van een Irak onderzoek te beperken en in politieke spelletjes zijn de Christendemocraten meestal beter.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/01/28/wat-wordt-de…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl