Politiek nieuws op het web

Zoeken


“Financiering verkiezingscampagnes gaat drastisch veranderen”

Gepost op Tuesday, 20 January 2009 om 23:00 door in Uncategorized | No Comments »

Balkenende trekpop???De regels voor de financiering van politieke campagnes zijn in Nederland veel soepeler dan in de Verenigde Staten. Als we Amerikaanse toestanden willen voorkomen moeten we nu regels maken. Anders is het te laat.??? Mediaspecialist van de PvdA Martijn van Dam schetst tijdens het mediadebat Gekozen door de Media in het Haagse Nieuwspoort een beeld van de toekomst van Nederlandse verkiezingscampagnes als miljoenenondernemingen gefinancierd door een onoverzichtelijke hoeveelheid en verscheidenheid aan gulle gevers.

Van Dam vertelt een anekdote over een collega uit Amerika die hem vraagt wat zijn budget is. Wanneer Van Dam een bedrag noemt is de collega geschokt: ???But you can’t even buy commercials from that???. Inderdaad, dat kunnen we niet???, zegt Van Dam. ???Maar dat willen we wel. Zonder commercials zijn we afhankelijk van de journalistiek voor het overbrengen van onze boodschap.???

Nederlandse politieke partijen hebben dus meer geld nodig voor hun campagnes omdat ze alleen daarmee onafhankelijk van de journalistiek hun boodschap naar buiten kunnen brengen, bijvoorbeeld via commercials. Dat geld moet ergens vandaan komen. Het ligt voor de hand dat dit geld steeds vaker van bedrijven, organisaties en individuen gaat komen die daarmee de politiek willen be??nvloeden. Net zoals in Amerika.

Of erger. Want de regels zijn dus veel soepeler in Nederland dan in Amerika. Van Dam is fel tegenstander van financiering van campagnes door bedrijven en organisaties. Debatgenoot Frits Wester ziet er geen gevaar in, zolang maar bekend is wie wat geeft. Kiezers kunnen dan zelf oordelen of ze een partij nog vertrouwen of niet. Transparantie is belangrijk vindt ook Van Dam, maar het is niet genoeg. Er moeten andere manieren gevonden worden om de campagne te financieren.

Bijvoorbeeld via donaties van gewone burgers. Ook al weer: zoals in Amerika. ???Onder de YouTube filmpjes van Obama stond een Google Checkout knop. Met een klik kon je na het zien van een inspirerend filmpje geld storten op de rekening van Obama.??? legt campagnestrateeg Kirsten Verdel uit. Verdel werkte het afgelopen half jaar als stafmedewerker in het campagneteam van Obama en schreef het boek Van Rotterdam naar het Witte Huis.

De nieuwe media zijn de oorzaak van het verlangen van de politiek om de journalistiek over te slaan bij het overbrengen van haar boodschap. Gewoon, omdat het kan. Internet biedt niet alleen de mogelijkheid?? om burgers op allerlei manieren direct te benaderen, maar zelfs om ze bij de politiek te betrekken. Politieke partijen zouden wel gek zijn als ze die kans niet grepen. Daar zijn Van Dam en Westerman het over eens.

Ondertussen is de rol van de klassieke journalistiek uitgespeeld. Een bekend voorbeeld is Afghanistan. Ons beeld wordt bijna uitsluitend bepaald door nieuwsberichten geschreven door de overheid en door de overheid geregisseerde veilige uitstapjes van de klassieke journalsitiek en verder iedereen die maar wil. De felste kritiek komt tot ons via blogs van de soldaten zelf.

Maar Afghanistan is geen uitzondering. Het is niet de media die kiest, het zijn de afdelingen communicatie en pr die kiezen. Het leger van communicatiemedewerkers is in Nederland bijna vier keer zo groot is als de groep klassieke journalisten. Persvoorlichters zijn er evenveel als journalisten. Nederland kent 10 journalistieke opleidingen en 45 communicatieopleidingen [1]. Als we niet oppassen?? kunnen de studenten die aan die opleidingen afstuderen binnenkort massaal aan de slag bij de campagneteams van het CDA, de VVD en de PvDA.

In het laatste geval dus wel over het lijk van Martijn van Dam.

Lees verder op http://sargasso.nl/archief/2009/01/21/financiering…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie:

Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



Laatste Reacties

P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
Lijkt mij ook!
SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
vergeef mij de fouten beer moet...
Meer reacties...

 

Tips, ideeën, suggesties?
tips@stemblog.nl