Politiek nieuws op het web

Zoeken


‘Nee’ stemmen een emotionele keuze (?)

Gepost op Saturday, 21 May 2005 om 18:52 door in Europa | 3 Comments »

europaDe hele discussie over het voor of tegen de Europese Grondwet stemmen heeft het land verdeeld. Aan de ene kant staan de rationele mensen en aan de andere kant de irrationele mensen. In al mijn discussies met ‘nee’ stemmers merk ik dat zij hun keuze baseren op emotionele punten en (helaas) niet op de feiten. Zo halen veel ‘nee’ stemmers onderwerpen zoals de dure euro en de toetreding van Turkije erbij om hun standpunt te verdedigen. Hoewel beide zaken niets met het referendum te maken hebben, vormen ze voor ruim de helft van de ‘nee’ stemmers reden de grondwet te verwerpen. Daarnaast laten veel mensen het wantrouwen in het beleid van het kabinet meewegen in hun keuze, dat terwijl PvdA en Groenlinks ook voor stemmen. De meeste ‘nee’ stemmers zien hun stem daarom ook als een protest stem. Helaas, want over iets belangrijks als de vooruitgang van Europa behoor je je niet emotioneel te laten beinvloeden door zaken die er niks mee te maken hebben. In mijn ogen toont dit aan waarom men nooit gebruik moet maken van referenda!

Gerelateerde artikelen

3 Reacties op “‘Nee’ stemmen een emotionele keuze (?)”

  • Eric schrijft,

    Iedereen stemt voor, behalve de Nederlanders en waarschijnlijk de Fransen. En dat de Fransen altijd dwars liggen en zeiken dat wisten we al. Maar de Nederlanders… Wij Nederlanders zijn normaliter een vooruitstrevend land, toch?

  • jkd schrijft,

    Het is voor mij een absoluut raadsel waarom wij (nederland) zo graag deel uitmaken van Europa.
    1 ding is zeker Europa kan niet zonder Nederland. Want over ons grondgebied (de zeehavens Rotterdam en Antwerpen (westerschelde)) wordt nagenoeg geheel Europa voorzien van goederen.
    Waarom zouden wij deze unieke positie prijs geven en wat krijgen wij er dan voor in ruil. Nederland is de slagader van Europa. De afgelopen decennia heeft Nederland flink geinvesteerd in zijn delta werken, havens en de logistieke ontsluiting hiervan (betuwelijn). Nu Oost Europa tot groei komt is het tijd om te oogsten. Een unie die de grenzen van Europa bestuurt, bestuur meteen ook de zeehavens en dus geven we onze unieke positie weg. We hebben in de toekomst voldoende vraagstukken in Nederland op te lossen waar we eiigenlijk niet weten hoe we aan het geld moeten komen. Welnu de ontwikkeling van Oost Europa kan hier een prima bijdrage in leveren, maar dan moeten we de touwtjes wel in handen blijven houden.
    NEE, tegen de grondwet lijkt mij logisch.

  • Woutertje schrijft,

    Als NL nee zegt, heb je ook kans dat NL straks niet meer de slagader van Europa is, maar dat dat heel snel wordt overgenomen door een van de andere landen.

  • Geef een reactie:

    Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
    URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



    Laatste Reacties

    P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
    TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
    Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
    Lijkt mij ook!
    SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
    SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
    vergeef mij de fouten beer moet...
    Meer reacties...

     

    Tips, ideeën, suggesties?
    tips@stemblog.nl