Politiek nieuws op het web

Zoeken


Studenten krijgen zes jaar

Gepost op Thursday, 28 April 2005 om 0:04 door in Onderwijs & Cultuur | 4 Comments »

RutteStaatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte wil het studietempo van studenten opvoeren door ze 5,5 jaar leerrechten te geven. En als studenten er langer over doen dan wordt het collegegeld verhoogd tot maximaal 4500 euro. Deze plannen hebben op hevig verzet gestuit bij zowel de Tweede Kamer als bij studentenorganisaties. Onder druk van deze partijen heeft Rutte vandaag water bij de wijn gedaan en heeft hij er mee ingestemd om de studenten 6 jaar te geven en daarna maximaal 3000 euro te laten betalen.

Ondanks de toezeggingen van Rutte zijn de studenten het er nog niet mee eens. Volgens de studentenorganisaties gaan studenten als deze plannen doorgaan ‘risico mijdend gedrag’ vertonen. Studentenorganisaties beweren ook dat met de invoering van leerrechten een “zesjescultuur” wordt gecre�erd en hebben studenten volgens hen geen tijd meer voor bestuursfuncties en stages. En daar ben ik het mee eens. Studeren is niet alleen een paar boeken lezen en wat tentamens maken. Studeren is een vormingsproces en daar komt veel meer bij kijken dan 5,5 jaar doorbrengen in de collegezalen. Waarom denk je dat ze bij een sollicitatiegesprek aan je vragen wat je naast je studie hebt gedaan! Zelf heeft de staatssecretaris 7,5 jaar over zijn studie geschiedenis gedaan. Zijn excuus is dat er geen rem op zat. Een rem die de hypocriet er nu wel op wil zetten. Daarnaast praat Rutte over het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs, maar met deze plannen haal je de kwaliteit naar beneden. Met een kortere studietijd cre�r je jonge broekies zonder levenservaring die zich de kaas van het brood laten eten in de grote mensen wereld…

Gerelateerde artikelen

4 Reacties op “Studenten krijgen zes jaar”

  • Lotte schrijft,

    …of het studentenoverschot wordt weer teruggebracht tot een evenwichtig niveau. Ik heb mijn studie in 4 jaar gedaan: fluitend…dat is niet omdat ik slim ben, dat is omdat sommige studies gewoon geen uitdaging vormen en de toelatingseisen minimaal zijn. Ik zal het je sterker vertellen, er zijn studenten die over dezelfde studie 6 jaar gedaan hebben! Studeren moet weer een voorrecht worden waarvoor men dient te zwoegen!
    Krijgen we weer meer timmermannen, fietsenmakers en brandweermensen!

  • Mr. Speaker schrijft,

    Het kabinet is de laatste tijd heerlijk aan het blaten over innovatie, maar daar druist dit natuurlijk weer lijnrecht tegenin. Innovatie is direct gekoppeld aan het aantal hoog opgeleide mensen. Door deze mensen tijdens hun studie de kans te geven zich te ontwikkelen ontstaan nieuwe ideeen welke kunnen leiden tot zinnige innovaties. Door van studenten opgejaagd wild te maken, die alleen bezig zijn de door de docenten voorgekauwde stof eigen te maken, krijg je een stelletje braindead napraters waar Nederland echt niet beter van wordt.

    M.a.w. Rutte je hebt er weer geen fuck van begrepen!

  • Arjanne schrijft,

    Mr. Speaker, ik begrijp je reactie niet. Wellicht heb je een wetenschappelijke onderbouwing voor je bewering dat innovatie gekoppeld is aan aantal hoogopgeleiden. Maar vervolgens beweer je dat studenten tijd moeten krijgen om zich te ontwikkelen. Hallo! Hoe lang doe jij over jezelf ontwikkelen? Iemand die vier jaar lang kwalitatief hoogstaand onderwijs volgt (en aan die kwaliteit schort het wel degelijk) heeft voldoende tijd zichzelf te ontwikkelen. Volgens mij is het probleem dus niet het voldoende tijd krijgen, maar het zo zinvol en effectief mogelijk besteden van die tijd. Daar moet op geïnvesteerd worden.

  • Mr. Speaker schrijft,

    Arjanne, de essentie van innovatie is dat je het niet kan leren! Je moet een bepaald hoogstaand denkniveau hebben gecombineerd met een zekere mate van creativiteit en een brede kijk op de wereld.

    Als je in 4 jaar je opleiding behaalt heb je wel bewezen dat je voorgekauwde info kan opdreunen, maar je hebt niet de tijd om jezelf verder te ontwikkelen. Met ontwikkelen bedoel ik in deze context alles wat niet in de collegezalen plaatsvindt.

    Persoonlijk neem ik liever een student aan die er 8 jaar over gedaan heeft dan een groentje die 4 jaar heeft zitten blokken en niet weet wat er in de wereld gebeurt.

    Het echte leven leer je niet op de uni.

  • Geef een reactie:

    Je kunt eenvoudige tags (<b>, <i> en <img src="image-url">) en smilies gebruiken,
    URL's (incl http) worden automatisch gelinkt.



    Laatste Reacties

    P.Th. de Treek (We gaan weer stemmen):
    TEGEN EU! Weg met die EU klojo’s! Ze...
    Anne (Anja Hazekamp (PvdD): geen oneindige economische groei op eindige planeet):
    Lijkt mij ook!
    SchoolGuard Nederland (Geweld op school):
    SchoolGuard Nederland Voor veiligheid op school
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    Marleen (Europese Grondwet homo gezind):
    Hoi!  Sorry om niet ontopic te reageren,...
    FoXZuni (Nederland verliest zijn intolerantie):
    vergeef mij de fouten beer moet...
    Meer reacties...

     

    Tips, ideeën, suggesties?
    tips@stemblog.nl